Atitudini specific romanesti


Terminologie

Manea - gen muzical de complexitate minima, nu necesita orchestre mari, se poate canta cu putine instrumente; este genul de muzica de petrecere specific romanilor disperati (la mod pozitiv sau la mod negativ)

Manelist - persoana care canta manele, in special vocal. Acest gen de persoane prefera nume originale, legate de orasul natal (sintaxa numelor: prenumele urmat de localitatea natala sau de un atribut la superlativ - hiperbola)

Manelele sunt agreate de 2 categorii de oameni:

- saraci - oamenii care din cauza saraciei materiale si spirituale au tendinte de a exagera in viata sociala prin atitudine de dispret fata de ceilalti, umilirea morala a celorlalti disperati, tendinte de exhibitionism propagat genetic sau impus artificial, curaj social exagerat in interceptarea unei persoane straine sau dintr-un mediu strain, lauda de sine; De asemenea, aceasta categorie sociala adora petrecerile la superlativ, cu muzica simpla (manele) repetata la infinit, la tonalitate ridicata. Acesti oameni sunt foarte sociabili, simt o placere nebuna sa isi bata joc de ceilalti nemanelisti sau decazuti moral in special din motive intelectuale sau religioase. De asemenea aceste caracteristici sunt genetice, se mostenesc din tata-n fiu si din mama in fiu.

- bogati - de asemenea categoria sociala de oameni care au iesit din saracie, sau sunt bogati material din copilarie (copii de bani gata). Oamenii din aceasta categorie profita la maxim de pozitia sociala/materiala pe care o au, si simt placere sa se compare in mod public cu ceilalti saraci.

Manelele asigura un suport distractiv al oamenilor saraci, dar si oamenilor bogati care vor sa isi faca in mod public puterea si influenta asupra celorlalti.
O caracteristica a ascultatorilor de manele, in special cei saraci, este ca daca iti exprimi parerile negative despre muzica lor, ei vor riposta cu cuvinte obscene "razbunatoare" (uneori dure) fara sa aduca argumente solide pro-maneliste.

Copii sunt foarte vulnerabili la manele, in special cei provenind din familiile sarace. Manelele promoveaza muzica dezordonata, contra-civilizatiei avansate, fara sa respecte reguli; se promoveaza atitudinea de dispret fata de cei saraci, dispret fata de cei decazuti moral fara vina lor, lauda de sine, preamarire si autoimpunere de autoritate.

Dan Mihaiu
Octombrie 2006
 
 

eXTReMe Tracker
© 1999 - 2017 (site) © 2006 - 2017 (pagina) Dan Mihaiu, Europa, Romania
Despre statisticile site-ului   Despre site   Copyright   Statistici   Privacy Policy   Site principal